erfgoedobject

Hoekhuis in empire-stijl

bouwkundig element
ID
25112
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25112

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ruim hoekhuis in empire-stijl van drie bouwlagen, onder schilddak (pannen), van 1828 naar ontwerp van architect Minard. Opgetrokken op de plaats van de in puin gevallen zogenaamd Kleine Ameede (14de eeuw). Twee bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels van vier traveeën opgebouwd in spiegelbeeld; geledingen gemarkeerd door omlopende cordons. Eerste linker travee van voorgevel en rechter travee van zijgevel op de Vogelmarkt, brede en uitspringende hoektravee, gemarkeerd door een omlopend balkon op consoles; Venetiaans venster op tweede bouwlaag met rondboogveld gevuld met twee geknielde figuren met hoornen des overvloeds in stucwerk; borstweringen van de hoektravee voorts versierd met de portretkoppen van Jan en Hubert Van Eyck ingeschreven in bloemenkransen: volgens de overlevering zouden de schilders van het vermaarde Gentse altaarstuk het "Lam Gods" hier in de "Kleine Ameede" hebben gewoond; derde bouwlaag met drielicht. Voorts rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen en verrijkt met rechte kroonlijst op de tweede bouwlaag. Omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en gekorniste kroonlijst, deels op klossen. Begane grond getransformeerd tot drie verschillende winkelpuien.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis in empire-stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25112 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.