Hoekhuis in empire-stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Koestraat, Vogelmarkt
Locatie Koestraat 48-52, Vogelmarkt 2, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis in empire-stijl

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Ruim hoekhuis in empire-stijl van drie bouwlagen, onder schilddak (pannen), van 1828 naar ontwerp van architect Minard. Opgetrokken op de plaats van de in puin gevallen zogenaamd "Kleine Ameede" (14de eeuw). Twee bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels van vier traveeën opgebouwd in spiegelbeeld; geledingen gemarkeerd door omlopende kordons. Eerste linker travee van voorgevel en rechter travee van zijgevel op de Vogelmarkt, brede en uitspringende hoektravee, gemarkeerd door een omlopend balkon op consoles; Venetiaans venster op tweede bouwlaag met rondboogveld gevuld met twee geknielde figuren met hoornen des overvloeds in stucwerk; borstweringen van de hoektravee voorts versierd met de portretkoppen van Jan en Hubert Van Eyck ingeschreven in bloemenkransen: volgens de overlevering zouden de schilders van het vermaarde Gentse altaarstuk het "Lam Gods" hier in de "Kleine Ameede" hebben gewoond; derde bouwlaag met drielicht. Voorts rechthoekige bovenvensters in geprofileerde omlijstingen en verrijkt met rechte kroonlijst op de tweede bouwlaag. Omlopend hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en gekorniste kroonlijst, deels op klossen. Begane grond getransformeerd tot drie verschillende winkelpuien.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Koestraat

Koestraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.