erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
25125
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25125

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen), uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Inspringende deurtravee versierd met imitatiebanden, met rechthoekige inrijpoort, een rondboogvormig bovenvenster met geprofileerde booglijst op imposten en een rechthoekige venster op de bovenste verdieping. De andere traveeën bevatten op de begane grond rondboogvensters met booglijst rustend op de imposten van de met imitatiebanden versierde penanten; rechthoekige bovenvensters met lekdrempels, op de tweede bouwlaag geaccentueerd door een kroonlijst boven een fries met gietijzermotieven en rustend op medaillons met koppen en door een doorlopende gietijzeren balustrade op consoles. Klassieke gevelbekroning uit begin 19de eeuw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25125 (Geraadpleegd op 14-06-2021)