Gerechtshof

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Koophandelsplein
Locatie Koophandelsplein 19, 24, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gerechtshof

Deze bescherming is geldig sinds 18-05-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gerechtshof

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Het gerechtshof werd zoals vermeld naar ontwerp van Louis Roelandt gebouwd op de plaats van het vroegere Recollettenklooster, van 1836 tot 1846. Wat de stijl betreft inspireerde de architect zich duidelijk op de Italiaanse renaissance. Het complex van twee en een halve bouwlaag is opgetrokken uit baksteen, en bekleed met Franse kalksteen die verwerkt is met hardsteen voor de pilasters, kroonlijsten en omlijstingen.

Voor- en achtergevel van dertien traveeën met een middenrisaliet van vijf traveeën gemarkeerd door een portiek op een podium in classicistische stijl, namelijk bestaande uit een hoofdgestel met driehoekig fronton gedragen door acht kolossale zuilen met Corinthisch kapiteel en in de voorgevel (op het noorden) langs weerszijden bereikbaar via een steektrap. De sculpturale vulling van het tympanon is in 1961 door Geo Verbanck gebeeldhouwd. De hoekrisalieten worden afgelijnd door kolossale pilasters met verdiepte schacht en Corinthisch kapiteel. De begane grond met afgevlakte bossage is voorzien van rondboogvensters. Rechthoekige bovenvensters met bekronend driehoekig fronton rustend op Corinthische pilasters en in het middenrisaliet afgedekt met kroonlijst, borstweringen uitgewerkt als balustrades tussen postamenten. Mezzanino boven de grote rechthoekige vensters van de bovenverdieping, verlicht door middel van vierkante vensters in het risaliet door middel van radvensters. Attica opengewerkt tot balustrade loops over de vier gevels door.

Zijgevels van elf traveeën. Middentravee met een groot rondboogvenster op de verdieping, geflankeerd door Corinthische pilasters en bekroond met een driehoekig fronton. Derde en negende travee zijn breder en hoger. Voorts zelfde kenmerken als voor- en achtergevel.

Oorspronkelijk mobilair vernietigd door brand van 1926. In 1886 werd het monument van Hippolyte Metdepenningen (1799-1881) op het binnenplein voor het gerechtshof ingehuldigd. Het beeld van de vrijmetselaar, eerste doctor in de rechten uit de Gentse universiteit, is van de hand van Julien Dillens (1849-1909) en werd gegoten in de ateliers van de Compagnie des Bronzes in Brussel.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Koophandelsplein

Koophandelsplein (Gent)

is gerelateerd aan Lijnaanplanting met gekandelaarde platanen bij het Justitiepaleis

Koophandelsplein zonder nummer (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.