Hoekhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Korenlei
Locatie Korenlei 1, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei

Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei

Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Smal hoekhuis met drie bouwlagen en twee traveeën brede voorgevel met in- en uitgezwenkte top en bekronend gebogen fronton, onder zadeldak (leien); vermoedelijke kern uit begin 18de eeuw, aangepast in de loop van de 19de eeuw, in 1911 vrij hard heropgebouwd in een geïnterpreteerde barokstijl, met vernieuwd materiaal.

Bak- en zandsteenbouw. Kruiskozijnen in zandstenen omlijsting met oren, gekoppelde ontlastingsboogjes en doorlopende waterlijsten en kordons. Rechthoekige deur met tussendorpel op consoles en getralied bovenlicht. Uitgelengde hoge geveltop geleed door waterlijsten steunend op aftekenende vleugelstukken; gelijkaardig kruiskozijn; paneel en klein rechthoekig venster onder het fronton.

Aan de kant van de Leie, lijstgevel van drie traveeën waarvan de middentravee uitloopt op een identieke in- en uitgezwenkte top. Zichtbare kelderverdieping met deur en vierkante muuropeningen. Overkragende bovenverdieping op drie korfbogen op consoles op de eerste twee traveeën. Verder zelfde afwerking van de kruiskozijnen, doorlopende waterlijsten en kordons doch deurvensters op de middentravee met houten balustrade en ijzeren balkon in het dakvenster.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Korenlei

Korenlei (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.