erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 25134   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25134

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis met de Jan Breydelstraat
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994

Beschrijving

Hoekhuis met de Jan Breydelstraat, met drie bouwlagen van respectievelijk drie en vier traveeën onder mansardedak (leien), met mogelijke kern uit de 18de eeuw doch heden eerder in een neo-Lodewijk XVI-stijl gerestaureerd. Gecementeerde voorgevel afgelijnd met geblokte hoekpilasters en gemarkeerd door een middenrisaliet met verdiepte kolossale pilasters met composietkapiteel en bekronend dakvenster met gebogen fronton. Rechthoekige vensters op de zijtraveeën en centrale spiegelboogvensters, op de tweede bouwlaag verrijkt met omlijsting en sluitsteen; balustrades op de borstwering. Gewijzigde begane grond met winkelpui. Bepleisterde en beschilderde zijgevel met 19de-eeuwse ordonnantie, rechthoekige vensters met geprofileerde omlijsting en ijzeren leuningen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25134 (Geraadpleegd op 27-11-2020)