erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25138
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25138

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994

Beschrijving

Diephuis van vijf traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (pannen), in kern opklimmend tot de 17de eeuw (?) met vernieuwde deur van 1756, verbouwd tot een bepleisterde lijstgevel in de tweede helft van de 19de eeuw, in 1952 in oorspronkelijke staat hersteld (met vernieuwde topgevel en materialen) door de vrienden van "Oud Gent" naar ontwerp van architect P. Eeckhout (gevelsteen). Bakstenen voorgevel met in- en uitgezwenkte top met bekronende booglijst met siervaas. Verhoogde begane grond met plint van natuursteen, kelderluik met buitentrap en bekronende gevelsteen "S.p.v. Hertien", toegevoegd bij de restauratie (afkomstig van een ander huis?). Horizontaal, door waterlijsten gelede gevel met rechthoekige vensters met zandstenen negblokken en wigvormig ontlastingssysteem; op de bovenverdieping, centrale balkondeur met bekronende druiplijst en ijzeren leuning op consoles. Classicistische deur met bordes en leuningen van 1756: korfboogdeur ingeschreven in een rechthoekige natuurstenen omlijsting geflankeerd door halfzuilen op hoge geprofileerde sokkel, bekroond met ingediepte pilasters en kroonlijst; houten tussendorpel en gietijzeren waaier uit de 19de eeuw. Vergulde schijfmotieven op de borstweringen (restauratie) en ovale oculus met bekronende druiplijst in de geveltop.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 144, nummer 21.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25138 (Geraadpleegd op 23-06-2021)