erfgoedobject

Huis De Stadt Doornick

bouwkundig element
ID
25140
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25140

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Stadt Doornick
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd cultuurhistorisch landschap Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 01-04-1952

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Graslei en Korenlei
    Deze bescherming is geldig sinds 20-07-1994

Beschrijving

Van oudsher zogenaamd "De Stadt Doornick". Breedhuis van vijf traveeën met drie bouwlagen en zadeldak (leien) en twee, bij de restauratie aangebrachte dakkapellen in klokvorm, met vermoedelijke kern uit de 16de tot 17de eeuw, aangepast in de 19de eeuw doch heropgebouwd in 1955 naar ontwerp van architect P. Eeckhout, met vernieuwd gevelparement uit Franse kalkzandsteen. Voorgevel van het enkelhuistype, sterk geritmeerd door gesuperposeerde klassieke pilasters met geprofileerde sokkel en lijstkapiteel met bekronend hoofdgestel, mogelijk geïnspireerd op de renaissancegevel van het stadhuis. Getraliede keldervensters, kruis- en bolkozijnen en rondboogdeur voorzien van trap en leuningen, gevat in een geprofileerde omlijsting op neuten en imposten, met diamantkop en bekronend huisnaampaneel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Stadt Doornick [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25140 (Geraadpleegd op 18-06-2021)