erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID
25142
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25142

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis met drie en een halve bouwlaag onder een zijdelings afgewolfd dak (pannen), in 1852 gebouwd op de plaats van het voormalige "Hof van Gruuthuuse". Naar verluidt met behouden kern. Vijf traveeën brede bepleisterde en geschilderde voorgevel van het dubbelhuistype, gemarkeerd door een breder middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton; verticaal geleed door kolossale gecanneleerde pilasters met geprofileerde sokkel en composietkapiteel boven een van imitatiebanden voorziene onderbouw. Rechthoekige vensters en deurvensters met stucomlijsting, bekronende driehoekige frontons en balustrades op de borstwering van de bel-etage. Brede rechthoekige poort met geprofileerde omlijsting op neuten, met hangende sluitsteen en groot centraal rondboogvenster. Gevelbekroning door middel van een gekornist hoofdgestel met sterk gelede architraaf, fries met venstertjes en steigergaten en kroonlijst op klosjes boven de pilasters. Nagenoeg blinde zijgevel in de Gruuthuusestraat.

  • Stadsarchief Gent, Atlas Goetghebuer, D.43/F.77.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25142 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.