Huizen De drie Posthoorns en Het Damberd

Beschrijving

Vanouds twee huizen zogenaamd "De drie Posthoorns" of "de oude Diligentie" en "Het Damberd". Diephuis van zes traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen) daterend van omstreeks 1640; oorspronkelijk twee gekoppelde enkelhuizen, in 1778 deuren verplaatst naar de middentravee en tympaanvulling van benedenverdieping weggekapt; gedeeltelijk hersteld in 1932 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr. (zie opschrift); Lediaanse steen van benedenverdieping, vensterkruisen, waterlijsten en penanten vervangen door Franse zandsteen. Verankerde trapgevel van bak- en zandsteen; zandstenen plint met keldergaten. Gekoppelde kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem; vensterregisters gemarkeerd door waterlijsten. Overkragende bovenverdieping op verhoogde tudorbogen rustend op geprofileerde consoles; gewijzigde boogvelden, heden met ontlastingsboog van rechthoekige muuropeningen van benedenverdieping. Bolkozijnen als zoldervensters en verschillende zolderluiken omlijst met zandsteen.