Twee burgerhuizen De drie Posthoorns of de oude Diligentie en Het Damberd

Beschrijving

Nr. 15-16. Vanouds twee huizen zogenaamd "De drie Posthoorns" of "de oude Diligentie" en "Het Damberd". Diephuis van zes traveeën en drie bouwlagen, onder zadeldak (Vlaamse pannen) daterend van omstreeks 1640; oorspronkelijk twee gekoppelde enkelhuizen, in 1778 deuren verplaatst naar de middentravee en tympaanvulling van benedenverdieping weggekapt; gedeeltelijk hersteld in 1932 naar ontwerp van architect Fr. Van Hove Sr. (zie opschrift); Ledesteen van benedenverdieping, vensterkruisen, waterlijsten en penanten vervangen door Franse zandsteen. Verankerde trapgevel van bak- en zandsteen; zandstenen plint met keldergaten. Gekoppelde kruiskozijnen met wigvormig ontlastingssysteem; vensterregisters gemarkeerd door waterlijsten. Overkragende bovenverdieping op verhoogde tudorbogen rustend op geprofileerde consoles; gewijzigde boogvelden, thans met ontlastingsboog van rechthoekige muuropeningen van benedenverdieping Bolkozijnen als zoldervensters en verschillende zolderluiken omlijst met zandsteen.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke