Burgerhuis De Wapens van Zeeland

Beschrijving

Woonhuis, voorheen niet cijnsplichtig huis zogenaamd "Vry Huys Vry Erve", vanouds genaamd "De Wapens van Zeeland". Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen met schilddak (leien), in Lodewijk XIV-stijl, volgens geschilderde catering op fries en volgens archiefstukken opgetrokken in 1702. Bepleisterde lijstgevel van bak- en zandsteen. Steekboogvormige benedenvensters gevat in geblokte rechthoekige omlijsting, afgedekt met rechte druiplijst. Traveeën van bovenverdieping gemarkeerd door kolossale pilasters met geprofileerde basis en Korinthisch kapiteel. Steekboogvensters van tweede bouwlaag gevat in omlijsting met oren en vlakke sluitsteen en bekroond met driehoekig fronton; borstwering met zware opgehangen festoenen en balkon voor middentravee met ijzeren leuning uit de 19de eeuw. Bovenste vensters: spiegelboogvormig in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en gebogen kroonlijst. Hoofdgestel met gelede architraaf, beschilderde fries en kroonlijst, gedragen door pilasters. Rondboogdeur gevat in geblokte rechthoekige omlijsting met neuten, imposten, sluitsteen en gestrekte druiplijst; bovenlicht versierd met festoenen en engelenkopjes. Dak boven middenpenant voorzien van dakkapel met driehoekig fronton en bekroond met sierlijk achtkantig torentje van twee geledingen, koepelvormig afgedekt en voorzien van bolornament. Achteruitgang op Graslei nummer 9.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 145, nummers 5-6.