erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25172

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Hoekhuis met drie en een halve bouwlaag en vier traveeën brede voorgevel, onder mansardedak (leien) met dakkapellen, op een gevelsteen gedateerd 1871. Behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdiepingen gemarkeerd door twee zijrisalieten en verrijkt met imitatiebanden en gekorniste cordons. Steekboogvormige bovenvensters gevat in stucomlijsting met oren en sluitsteen, op de derde bouwlaag voorzien van lekdrempels op consoles; verdiepte casementen met festoenen op de borstwering; gekoppelde vensters in de middentravee voorzien van ijzeren balkon met monogram "J. M.". Voorgevel afgelijnd door middel van een zwaar hoofdgestel met gelede architraaf, in de zijrisalieten versierd met golvende meander; fries met oculi gevat in loofwerk en uitspringende kroonlijst met tandlijst op versierde, uitgelengde modillons. Volledig gewijzigde begane grond met winkelpui.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25172 (Geraadpleegd op )