Hoekhuis Voldersstraat

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Korte Meer
Locatie Korte Meer 2, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis Voldersstraat

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nummer 2. Hoekhuis met de Voldersstraat, met twee bouwlagen van respectievelijk vier, één en drie traveeën onder mansardedak (leien) met houten dakkapellen, uit einde 19de of 20ste eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met neoclassicistische-inslag. Geprofileerde arduinen plint met keldervensters; voorts horizontale belijning door imitatiebanden, gekorniste puilijst en kroon- en tandlijst op klossen. Markante afgesnuite hoektravee met loggia op uitgelengde consoles en zijrisaliet (Voldersstraat), tussen vlakke pilasters met geprofileerde sokkel en kapiteel, voorzien van halfrond balkon met dakkapel met flankerende siervazen. Rechthoekige bovenvensters in stucomlijsting met kroonlijst op uitgelengde consoles en klossen. Gewijzigde begane grond met winkelpui in de Voldersstraat.

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

maakt deel uit van Korte Meer

Korte Meer (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.