erfgoedobject

Twee neoclassicistische herenhuizen

bouwkundig element
ID
25195
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25195

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee identieke enkelhuizen, in spiegelbeeld geplaatst ten opzichte van de knik in de rooilijn; in de loop van de 19de eeuw gebouwd op een deel van de tuin van "Hotel d'Hane-Steenhuyze" waarbij de tuinmuur en één travee van het koetshuis gesloopt werden. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van vijf traveeën met drie bouwlagen in een sobere neoclassicistische stijl.

Horizontale geledingen geaccentueerd door puilijst, cordons en kroon- en tandlijst op modillons. Markant zijrisaliet, afgelijnd door geblokte hoekbanden, met rechthoekige poort en bekronend balkon op voluutvormige consoles. Verder geritmeerd door rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag met bekronende druiplijsten en bijkomend fronton in het zijrisaliet; kleine balustrades tussen postamenten als borstwering.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Deze panden in de Korte Meer zijn gebouwd naar ontwerp van architect Peeters uit Brussel volgens een bouwaanvraag uit 1846.

  • Stadsarchief Gent, Bouwdossiers, G12 1846/7103.
  • Informatie verkregen van Anneleen Cassiman (oktober 2019).
Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee neoclassicistische herenhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25195 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.