Burgerhuis met rococogevel

Alternatieve naam Kantoorboekhandel-Drukkerij Timmermans

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis met rococo-gevel

is beschermd als monument Burgerhuis met rococogevel

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Groentenmarkt met omliggende bebouwing

Beschrijving

Dubbelhuis van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Rococo-klokgevel gebouwd in 1746. Witgeschilderde en bepleisterde gevel boven arduinen pui. Rechthoekige gekoppelde vensters gevat in een vlakke omlijsting met sluitsteen. Verdiepte borstweringen met panelen. Benadrukte middentravee met deurvenster voorzien van smeedijzeren leuning, een geprofileerde omlijsting met oren op dropmotief en een bekronend gebogen fronton voorzien van een 19de-eeuwse sculpturale vulling met voorstelling van een maansikkel: aangebracht toen het huis "A la demie lune" hier zetelde. Kordons belijnen de registers.

Rijk versierde geveltop met oeil-de-boeuf omringd door rocailles en afgelijnd door een gebogen lijst waarvan de horizontale aanzetten steunen op voluten. De oorspronkelijke rondboogdeur in geprofileerde omlijsting op neuten en imposten is thans verbouwd als uitstalraam.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 154, 4.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke