erfgoedobject

Burgerhuis met rococogevel

bouwkundig element
ID
25200
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25200

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis van drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Rococo-klokgevel gebouwd in 1746. Witgeschilderde en bepleisterde gevel boven arduinen pui. Rechthoekige gekoppelde vensters gevat in een vlakke omlijsting met sluitsteen. Verdiepte borstweringen met panelen. Benadrukte middentravee met deurvenster voorzien van smeedijzeren leuning, een geprofileerde omlijsting met oren op dropmotief en een bekronend gebogen fronton voorzien van een 19de-eeuwse sculpturale vulling met voorstelling van een maansikkel: aangebracht toen het huis "A la demie lune" hier zetelde. Cordons belijnen de registers.

Rijk versierde geveltop met oeil-de-boeuf omringd door rocailles en afgelijnd door een gebogen lijst waarvan de horizontale aanzetten steunen op voluten. De oorspronkelijke rondboogdeur in geprofileerde omlijsting op neuten en imposten is thans verbouwd als uitstalraam.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 154, 4.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Groentenmarkt met omliggende bebouwing

  • Is deel van
    Kortemunt


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met rococogevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25200 (Geraadpleegd op )