erfgoedobject

Bankgebouw naar ontwerp van L. Sauvage

bouwkundig element
ID
25208
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25208

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw naar ontwerp van L. Sauvage
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Bankgebouw van vijftien traveeën breed en drie bouwlagen hoog met een plat dak; in 1922 gebouwd naar ontwerp van L. Sauvage.

Behorend tot een typisch naoorlogse "bankstijl", namelijk een monumentaal en gewild pompeus gebouw dat door zijn sfeer en schaal de burger moet kunnen overtuigen van het herstel van het kapitalisme na de Eerste Wereldoorlog. De toepassing met een zekere schaalvergroting van de neoclassicistische vormentaal moet deze heropleving bevestigen. Gevelindeling en ornamentiek zijn sterk geïnspireerd op de Lodewijk XVI-stijl: imitatiebanden op de begane grond, vooruitspringende hoekrisalieten gemarkeerd door kolossale pilasters met voloutkapitelen op de bovenverdieping en drie deuren op de begane grond, waarvan een geaccentueerde centrale deur met sterk versierde omlijsting en bekronend fronton. Middenpartij van drie traveeën bestaande uit deurvensters afgelijnd met een kroonlijst en in het midden met een gebogen fronton op consoles, voorzien van een balustrade doorlopend over de drie traveeën. Steekboogvormige benedenvensters en rechthoekige bovenvensters. Borstweringen voorzien van balusters en lekdrempels op consoles. Hoofdgestel en blinde attiek met balustrade als gevelbekroning.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Bankgebouw naar ontwerp van L. Sauvage [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25208 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.