erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
25210
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25210

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Enkelhuis met acht traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (leien), volgens bouwaanvraag daterend van 1784, doch aangepast in de 19de eeuw en met één verdieping verhoogd. Geschilderde en bepleisterde lijstgevel met imitatiebanden op de begane grond. Rechthoekige vensters, getralied op de benedenverdieping, met geprofileerde omlijstingen voorzien van oren en een versierde sluitsteen en op de derde bouwlaag enkel van een gefestoeneerde sluitsteen. Doorlopende lekdrempels. 18de-eeuwse rondboogdeur met kwarthol geprofileerd en geblokt beloop geflankeerd door pilasters met ingediepte schachten en afgedekt met een gebogen druiplijst met gekorniste uiteinden. Klassieke 19de-eeuwse gevelbeëindiging.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 161, 46.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25210 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.