erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25216   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25216

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Het enige overblijfsel van de huizenrij als een geheel ontworpen in 1828 door architect J.B. van de Cappelle (1772-1833) aan de westzijde van de Kouter en in de jaren 1960 vervangen door flats. Oorspronkelijk bepleisterde lijstgevels van drie bouwlagen en samen vijftien traveeën waarvan zeven een middenrisaliet vormden gemarkeerd door een bekronend driehoekig fronton boven de vensters van de tweede bouwlaag en een attica. Nummer 114 maakte deel uit van dit risaliet. In zijn huidige staat twee traveeën breed en afgedekt met een zadeldak (pannen).

Rechthoekige vensters in een geprofileerde omlijsting die op de tweede bouwlaag bekroond zijn door een driehoekig fronton. De borstwering is verfraaid met een fries boven de vensters. De gevel is afgezet met een gelede architraaf, onversierde fries en een kroon- met tandlijst op klossen onder de met vensters opengewerkte attica. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25216 (Geraadpleegd op 06-12-2020)