is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw
Deze vaststelling was geldig van tot
Bankgebouw volgens de gevelsteen in de plint naar ontwerp van architecten V. Vaerwijck en J. Hebbelynck. Lijstgevel van elf traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (leien) uit de 19de eeuw, aangepaste ordonnantie uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Streng classicistische bankstijl met een zekere empire-inslag. Zoals in het 18de-eeuws classicisme toepassing van afgevlakte bossage op de begane grond en gemarkeerde bouwlagen door de puilijst en doorgetrokken onderdorpels, geaccentueerde hoekrisalieten en bekronende blinde attiek met achtkantige vensters. De bogenrij boven de bel-etage herinnert aan het empire.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
De bekronende blinde attiek met achtkantige vensters en het dak werden gewijzigd.
Bovenaan links en rechts zijn grote bas-reliëfs van de hand van Geo Verbanck ingewerkt. Zij verzinnebeelden enerzijds de nijverheid en de scheepvaart, anderzijds de landbouw en de handel (Hermes, Griekse god van de handel met zijn slangen omkronkelde staf met twee vleugels).