Bankgebouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bankgebouw

Beschrijving

Bankgebouw volgens de gevelsteen in de plint naar ontwerp van architecten V. Vaerwijck en J. Hebbelynck. Lijstgevel van elf traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (leien) uit de 19de eeuw, aangepaste ordonnantie uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Streng classicistische bankstijl met een zekere empire-inslag. Zoals in het 18de-eeuws classicisme toepassing van afgevlakte bossage op de begane grond en gemarkeerde bouwlagen door de puilijst en doorgetrokken onderdorpels, geaccentueerde hoekrisalieten en bekronende blinde attiek met achtkantige vensters. De bogenrij boven de bel-etage herinnert aan het empire.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

De bekronende blinde attiek met achtkantige vensters en het dak werden gewijzigd.

Auteurs: Jacobs, Els

Bovenaan links en rechts zijn grote bas-reliëfs van de hand van Geo Verbanck ingewerkt. Zij verzinnebeelden enerzijds de nijverheid en de scheepvaart, anderzijds de landbouw en de handel (Hermes, Griekse god van de handel met zijn slangen omkronkelde staf met twee vleugels).

• DEMEY A. 1997: Open monumentendag 14 september 1997, thema "Arbeid aan Gentse gevels", Gent.
Auteurs: Autrique, Jan