erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
25225
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25225
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Ruim enkelhuis van zeven traveeën en drie bouwlagen, gedeeltelijk met plat dak en gedeeltelijk onder zadeldak (pannen); volgens archiefstukken vier huizen in 1795 voorzien van een nieuwe gevel. Hoge bepleisterde en beschilderde lijstgevel: verankerde en beschilderde plint met getraliede keldergaten. Rechthoekige bovenvensters gevat in verticaal doorlopende platte banden, op begane grond voorzien van lekdrempels. Korfboogvormige poort met geprofileerd beloop op neuten en imposten en voorzien van rocaillevormige sluitsteen; bovenlicht met smeedijzeren waaier met monogram J.D.B., voor Jean De Bast die de bouwaanvraag voor zijn woning indiende. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met gelede architraaf, onversierde fries en kroonlijst op klossen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 162, 2.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25225 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.