erfgoedobject

Hoekhuis in traditionele stijl

bouwkundig element
ID: 25227   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25227

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee bouwlagen hoog hoekhuis afgedekt met een zadeldak (leipannen), opgetrokken in traditionele stijl in de 17de eeuw. De vijf traveeën brede voorgevel is een trapgevel van bak- en zandsteen (9 trappen + topstuk). Zandstenen plint. Kruiskozijnen, overspannen met een rollaag, worden verbonden door waterlijsten die aldus de registers accentueren. Bakstenen spiegels op de borstweringen. Muurankers tussen de bouwlagen. Cartouches naast het zoldervenster. De oculus in de top is afgedekt met een gebogen, van een sluitsteen voorziene druiplijst. Winkelpui met twee rondboogdeuren met loofwerk in de zwikken en een bovenlicht met middenstijl. De zijgevel aan de kant van het Sint-Veerleplein is een zes traveeën brede lijstgevel. Keldervenster en luik in de zandstenen plint. Zelfde ordonnantie als de voorgevel. Twee traveeën lopen uit in een getrapt dakvenster. Achtertrapgevel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

  • Is deel van
    Kraanlei

  • Is deel van
    Patershol

  • Is deel van
    Sint-Veerleplein

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis in traditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25227 (Geraadpleegd op 14-08-2020)