erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25230   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25230

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Breedhuis met drie en halve bouwlaag, vier traveeën en zadeldak (pannen). Bepleisterde en beschilderde voorgevel uit 19de eeuw. Twee winkelpuien op de begane grond. Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijstingen, die op de tweede bouwlaag voorzien zijn van een fries en een kroonlijst en op de derde bouwlaag van een sluitsteen. De vensters bezitten gietijzeren leuningen en worden onderaan verbonden door een kordonband. De hoekpenanten zijn versierd met panelen. Gevelbekroning door middel van een kroon- met tandlijst op gepaarde consoles waartussen zich de vensters van de halve-verdieping bevinden.

Achterhuis, uitziend op de Leie. Bakstenen lijstgevel met drie bouwlagen, vier traveeën en een afgewolfd mansardedak (pannen) met twee recente dakkapellen. Twee rechthoekige deuren, rechthoekige vensters met lekdrempels en een ontlastingsboog boven de tweede deur en boven de vensters der tweede bouwlaag.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25230 (Geraadpleegd op 28-01-2020)