erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25231
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25231

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd monument Ensemble van burgerhuizen
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis met een bepleisterde en beschilderde voorgevel van drie bouwlagen, drie traveeën en een zadeldak (pannen) uit de 19de eeuw. Houten winkelramen en imitatiebanden op de begane grond. Steekboogdeur en -vensters met geprofileerde omlijstingen, en doorlopende onderdorpels. Middenrisaliet met een meer uitgewerkte druiplijst en sluitsteen boven het venster. Opengewerkte borstwering tussen de tweede en derde bouwlaag. Gevelbekroning door middel van een gelede architraaf, panelen op een fries en een gekorniste kroonlijst op consoles en een tandlijst.

Het achterhuis heeft een 18de-eeuwse gevel (?) met in- en uitgezwenkte top, van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de negblokken, waterlijsten en doorlopende dorpels. Plint van Doornikse kalksteen. De rechthoekige vensters (met rolluikkasten op de eerste twee bouwlagen) werden op de tweede bouwlaag verlaagd. De geveltop bestaat uit een opgaand deer, voorzien van twee zoldervensters, afgezet met dubbele voluten en uit een hoofdgestel met een gebogen fronton.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25231 (Geraadpleegd op )