erfgoedobject

Burgerhuis in traditionele stijl

bouwkundig element
ID: 25233   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25233

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis in traditionele stijl
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds 03-09-1981

Beschrijving

Drie bouwlagen hoog enkelhuis met vier traveeën en zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Traditionele trapgevel van baksteen verwerkt met zandsteen voor de plint, ontlastingsbogen, waterlijsten, negblokken en de trappen en dekstenen; in de loop van de 19de eeuw bepleisterd en aangepast als lijstgevel, bij de restauratie gedecapeerd en in traditionele stijl hersteld. Begane grond met rechthoekige deur en vensters voorzien van tussendorpel op consoles en een bovenlicht met middenstijl. De kruiskozijnen op de bovenverdieping zijn overspannen met een licht uitspringende ontlastingsboog (afwisselend strek en boogstenen). Lelie-ankers en steigergat in de geveltop.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis in traditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25233 (Geraadpleegd op 14-08-2020)