erfgoedobject

Hoekhuis in traditionele stijl

bouwkundig element
ID
25237
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25237

Juridische gevolgen

Beschrijving

Traditioneel hoekhuis met twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de plint, negblokken, boogstenen van de ontlastingsbogen en doorlopende dorpels. De voorgevel is een vier traveeën brede trapgevel (11 trappen + topstuk). De waterlijsten boven de vernieuwde rechthoekige vensters zijn vervangen door gecementeerde platte banden. Twee zoldervensters en een zolderluik met doorlopende dorpels in de geveltop. Twee deuren, door een trap toegankelijk, de tweede is aangebracht in de eerste helft van de 19de eeuw. De vensters werden verbreed en de winkelramen werden geplaatst in de 19de eeuw.

Zijgevel in de Ballenstraat met vier traveeën, met behouden kruiskozijn.

De achtergevel is een puntgevel met muurvlechtingen. Bak- en zandsteenbouw met twee traveeën, twee bouwlagen. Rechthoekige vensters met zandstenen dorpels en negblokken. Korfboogvenster en steigergat in de geveltop.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis in traditionele stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25237 (Geraadpleegd op )