erfgoedobject

Huis De Klok

bouwkundig element
ID
25248
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25248

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Klok
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Klok
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Patershol en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Klok
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Zogenaamd "de Klok". Diephuis uit de tweede helft van de 17de eeuw. Traditionele trapgevel (7 trappen + topstuk) met twee bouwlagen, drie traveeën en met zadeldak (pannen). Hersteld in 1915 door Amandus Robert Janssens. Opgaand metselwerk van baksteen verwerkt met zandsteen. Tudorbogen boven gekoppelde kruiskozijnen. De mooie reliëfs in de verdiepte boogvelden symboliseren de drie goddelijke en de vier cardinale deugden met hun attributen. De eerste borstwering vertoont van links naar rechts de voorzichtigheid, de voorstelling van een klok in een cartouche verwijzend naar de naam van het huis, en de matigheid. De drie goddelijke deugden worden op de volgende borstwering voorgesteld namelijk de liefde, de hoop en het geloof. Boven het zoldervenster tenslotte zien we een allegorie van de rechtvaardigheid en de sterkte. Deze reliëfs werden bij de restauratie vernieuwd. Hartvormige muurankers in de zwikken. Rechthoekige vensters op de begane grond en 18de-eeuwse spiegelboogdeur met geprofileerd, arduinen beloop op neuten en met sleutel, ingeschreven in een met lamberkijn verfraaide rechthoekige omlijsting, het geheel is bekroond met een uitspringende gestrekte druiplijst. Blinde oculus in de geveltop, die bekroond is met een siervaas.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis De Klok [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25248 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.