erfgoedobject

Huis De Werken Van Barmhartigheid

bouwkundig element
ID
25250
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25250

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De werken van barmhartigheid". Barok burgerhuis (nok parallel aan de straat), met drie traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen) uit de 17de eeuw. Bak- en zandsteenbouw op hardstenen plint. Gekoppelde kruiskozijnen tussen waterlijsten die de registers accentueren. Rechthoekige deur met bovenlicht. Borstwering geritmeerd door banden in verlengde van stijlen en versierd met zes taferelen van de werken van barmhartigheid, namelijk achtereenvolgend: de doden begraven, de gevangenen verlossen, de zieken bezoeken, de hongerigen spijzen, de dorstigen raven en de naakten kleden; het zevende werk de gastvrijheid wordt gesymboliseerd door het huis zelf, oorspronkelijk een herberg. De geveltop bestaat uit een gedeelte met twee zoldervensters dat afgezet is met volutes en een bekronend deel afgewerkt met een "pseudo-fronton" met siervaas.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Werken Van Barmhartigheid [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25250 (Geraadpleegd op 12-06-2021)