Herenhuis in rococo

Beschrijving

18de-eeuws herenhuis in Lodewijk XV-stijl, met twee bouwlagen van zeven traveeën onder mansardedak (leien) volgens archiefstukken gedateerd 1757.

Arduinen lijstgevel, gemarkeerd door een middenrisaliet van drie traveeën met bekronend driehoekig fronton, versierd met lobvormig venster met rocaillemotieven. Rechthoekige vensters gevat in platte banden die doorlopend op de borstwering panelen vormen, verrijkt met spiegels; hoekpenanten van het middenrisaliet met rocailleconsole onder het hoofdgestel.

Fraai uitgewerkte Lodewijk XV-spiegelboogdeur met kwarthol beloop op neuten en met imposten, ingeschreven in een rechthoekige omlijsting met imitatiebanden, sluitsteen met rocaillemotief en gelijkaardig ornament in de zwikken. Houten vleugeldeur met gebogen tussendorpel met hoofdje en bovenlicht met smeedijzeren waaier. Deurvenster van de bel-etage van hetzelfde type en voorzien van een balkon met ijzeren leuning met uitgewerkte en vergulde rankmotieven.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 172, nummer 15.