erfgoedobject

Herenhuis in neoclassicistische stijl

bouwkundig element
ID: 25262   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25262

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis in neoclassicistische stijl, vijf traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Lijstgevel van hardsteen op licht uitspringende geprofileerde plint en met bossagewerk verlevendigde gelijkvloerse verdieping. Rond- en korfboogvormige vensters, gevat in geprofileerde omlijsting eindigend op meanders; centrale rondboogdeur met identieke omlijsting. Bel-etage over de volledige gevelbreedte voorzien van een zwaar balkon op consoles en verticaal gelijnde bovenverdieping met kolossale pilasters op gegroefde sokkels en met composiete kapitelen op de hoekpenanten en de middentravee. Borstweringen verfraaid met panelen met rolwerk en lauwerkransen; gevelbekroning door middel van een hoofdgestel met kroon- en tandlijst op klossen.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis in neoclassicistische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25262 (Geraadpleegd op 06-12-2020)