Burgerhuis van 1746

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis van 1746

Beschrijving

Diephuis met halsgevel, drie traveeën en twee bouwlagen onder geknikt zadeldak (Vlaamse pannen), volgens archiefstukken en op de borstwering gedateerd "ANNO 1746".

Bak- en natuurstenen gevel afgelijnd met bepleisterde, geblokte hoekpilasters en horizontaal geleed door gekorniste pui- en cordonlijsten. Begane grond met gekoppelde rechthoekige vensters en centrale deur, gevat in arduinen omlijstingen en gemarkeerde bovenverdieping met middenrisaliet: spiegelboogvenster met bekronende driedubbele spiegelboogvormige druiplijst en rocailleconsoles op de penanten; rechthoekige vensters in de zijtraveeën en gedateerde panelen op de borstwering. Geveltop uitlopend op een gekornist driehoekig fronton met blinde oculus boven het spiegelboogvormig zoldervenster en flankerende vleugelstukken eindigend op voluten.

• Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 172, nummer 10.