erfgoedobject

Ensemble van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
25268
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25268

Juridische gevolgen

Beschrijving

Ensemble van vijf huizen (twee identieke hoekhuizen en drie identieke rijhuizen) met drie bouwlagen en elk twee traveeën onder een groot schilddak (pannen) en een typisch 19de-eeuwse gevelordonnantie. Bepleisterde en beschilderde lijstgevels boven de gecementeerde plint, verfraaid met imitatiebanden tot aan de tweede bouwlaag en horizontaal geleed door cordons.

Rijhuizen met markante houten loggia op zware consoles, met bekronend driehoekig frontonnetje en ijzeren balkon op de bovenverdieping, rechthoekige vensters in stucomlijsting en borstweringen met balustrades. Smalle rechthoekige deur met geprofileerde omlijsting, bekronende druiplijst en oculus in stucomlijsting met sluitsteen en festoenen. Hoekhuizen, links met afgesnuite travee en gelijkaardige loggia, rechts nagenoeg blinde zijgevel (Barrestraat). Voorts rechthoekige vensters met bekronende druiplijsten op diamantkoppen, verdiepte panelen op de borstweringen en rechthoekige deur. Een doorlopend hoofdgestel met gelede architraaf, fries en kroon- en tandlijst op gegroepeerde modillons sluit de gevels af.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Ensemble van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25268 (Geraadpleegd op )