Middenstandshuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Gent
Deelgemeente Gent
Straat Lange Kruisstraat
Locatie Lange Kruisstraat 4, Gent (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Gent (actualisaties: 01-01-2006 - 24-09-2007).
  • Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Middenstandshuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Heden zogenaamd "Middenstandshuis", door Karel van der Cruyssen (1874-1955) opgericht in begin 20ste eeuw (?) (zie huldeplaat). In zijn huidige vorm: breedhuis van tien traveeën met twee bouwlagen doch bestaande uit een oudere kern (18de eeuw) van vijf traveeën (rechts) onder zadeldak (leien) met haakse vleugel vermoedelijk deel uitmakend van het zogenaamde "kapittelhuis" en vijf rechtertraveeën van oorspronkelijk een bouwlaag in de jaren 1960 verhoogd met een bouwlaag onder plat dak. Bakstenen lijstgevel boven een natuurstenen plint, horizontaal geleed door een arduinen puilijst en geritmeerd door geblokte pilasters en twee oorspronkelijke risalieten (zesde en tiende travee). Lichte getoogde vensters voorzien van arduinen lekdrempels en verdiepte panelen met festoenen in de 18de-eeuwse vleugel. Haakse vleugel met twee bouwlagen en oorspronkelijk negen traveeën met behouden bepleisterde en beschilderde bovenverdieping (begane grond dichtgebouwd), gemarkeerd door een middenrisaliet met bekronend driehoekig fronton (drie traveeën).

Bron: Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1976

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lange Kruisstraat

Lange Kruisstraat (Gent)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.