erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
25277
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25277

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis met de Oranjeberg; drie bouwlagen van respectievelijk vijf en vier traveeën onder schilddak (leien), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel, horizontaal geleed door arduinen puilijst, gekorniste cordons en de aflijnende kroonlijst op klossen. Voorgevel van het enkelhuistype gemarkeerd door een middenrisaliet met ijzeren balkon op monumentale arduinen consoles. Van imitatiebanden voorziene begane grond, boven een arduinen plint; rechthoekige getraliede vensters met diamantkopsluitsteen en lekdrempels op consooltjes; bovenvensters in arduinen omlijsting met bekronende druiplijsten op de tweede, en sluitstenen op de derde bouwlaag; versierde panelen op de borstwering. Vernieuwde deur. Gelijkaardige zijgevel met gemarkeerde eerste travee, afgelijnd met gegroefde pilasters. Doorlopend hoofdgestel als gevelbekroning.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistisch hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25277 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.