erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
25279
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25279

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Hoekhuis van drie bouwlagen met mansardedak (kunstleien). Verankerde bak- en zandsteenbouw van 1715. Volledig bepleisterde voorgevel van vier traveeën, samen met het 18de-eeuwse diephuis ernaast van drie traveeën onder een schilddak vormt het nu een woning. De rechthoekige, gekoppelde vensters zijn overspannen met een waterlijst. De zolderverdieping telt twee vensters met een balustrade en is bekroond met een geprofileerd gebogen fronton met drie bolvormige ornamenten. Bepleisterde zijgevel van dertien traveeën met een mansardedak met vier dakkapellen. De eerste tien traveeën zijn eveneens belijnd door waterlijsten. De drie laatste traveeën vertonen een eigen ordonnantie door de vlakke, doorlopende vensteromlijstingen die casementen in de borstweringen vormen. Volledig gewijzigde gelijkvloerse verdieping.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 101, nummer 10.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25279 (Geraadpleegd op 07-03-2021)