erfgoedobject

Burgerhuis In den Roden Hert

bouwkundig element
ID
25287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25287

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "In den Roden Hert". Trapgevel (8 treden + topstuk) van vijf traveeën, twee bouwlagen met zadeldak (pannen). Verankerde baksteenconstructie, op een gevelsteen gedateerd 1698. Gekoppelde kruiskozijnen met tot waterlijsten verbonden onder- en bovendorpels en overspannen met strekse ontlastingsbogen. De rechthoekige panelen ter versiering van de borstweringen zijn onder de geveltop sterker geaccentueerd door uitspringende hoeken en in de middentravee door de voorstelling van een hert. Gekoppelde zoldervensters, waarvan alleen de middenstijl van het bovenlicht bewaard bleef, zijn afgewerkt met negblokken van zandsteen en geflankeerd door met lamberkijnen versierde gevelstenen waarop het bouwjaar staat. Kleine blinde muuropeningen in de top. Vernieuwde winkelpui.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 176. nummer 4.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis In den Roden Hert [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25287 (Geraadpleegd op 18-06-2021)