erfgoedobject

Burgerhuis met trapgevel

bouwkundig element
ID
25295
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25295

Juridische gevolgen

Beschrijving

Trapgevel (8 trappen + topstuk) van vier traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (pannen). Beschilderde baksteen in combinatie met zandsteen, onder meer voor de pui. Voorgevelordonnantie uit de 16de of 17de eeuw. Overkragende bovenverdieping van tudorbogen op geprofileerde consoles. Muurankers met kram en krul tussen de bouwlagen. Gekoppelde kruiskozijnen met ontlastingsbogen, met aanzet- en sluitsteen van zandsteen, en waterlijsten die registers en geveltop markeren. Zandstenen plint, neg- en hoekblokken. In de geveltop twee bolkozijnen en een klein venstertje.

Zijgevel in de Schoenlappersstraat: bepleisterde bak- en zandsteenbouw. De ingang in de laatste travee vertoont een steekboogvormig beloop met sleutel. Voorts twee overkragende rondbogen en enkele muuropeningen van verschillende bouwlagen, hoogte onder meer behouden kruiskozijn.

Gecementeerde achtertrapgevel met rechthoekige vensters.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met trapgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25295 (Geraadpleegd op )