erfgoedobject

Classicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
25324
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25324

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch herenhuis (nok loodrecht op de straat) van zeven traveeën en drie bouwlagen afgedekt met een schilddak (pannen), jaartal 1776 op het fries. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Sobere opstand geritmeerd door steekboogvensters met vlakke doorlopende omlijsting. Drie middeltraveeën bekroond met een driehoekig fronton, waarin een liggend ovaal venster met schelpmotief. Gewijzigde begane grond.

De achtergevel, uitziend op de Leie, is een lijstgevel van baksteen van vier traveeën en drie bouwlagen. Kelderverdieping en overkragende eerste verdieping op rondbogen. Rechthoekige vensters met lekdrempels.

Aanbouwsel van één travee en drie bouwlagen met een overdekte korfboogvormige doorgang (vroeger Waterstraatje?), erboven rechthoekige venster met waterlijst en een rechthoekige venster onder het zadeldak (pannen).

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 176, nummer 51.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Classicistisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25324 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.