erfgoedobject

Burgerhuis in classicistische stijl

bouwkundig element
ID
25332
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25332

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis in classicistische stijl van drie traveeën, vier bouwlagen met schilddak (pannen). Vermoedelijk het huis van een hoedenmaker in 1788 gebouwd ter vervanging van een houten gevel. Rechthoekige, progressief verkleinende vensters. Sterker uitgewerkte tweede bouwlaag: lauwerkransen in de verdiepte borstwering, deurvenster met ijzeren leuning, met als centraal motief schaar en lint, bekroond met kroonlijst op gecanneleerde consoles en verrijkt met Lodewijk XVI-siervaas; de bovendorpels van de vensters in zijtravee zijn versierd met cartouches, verwerkt met profiel, en lauwertakjes. Op de derde bouwlaag worden de lekdrempels door consoles ondersteund. Vernieuwde winkelpui.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 176, nummer 67.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis in classicistische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25332 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.