erfgoedobject

Burgerhuis De Rooden Leeuw

bouwkundig element
ID
25333
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25333

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De Rooden Leeuw". Bak- en zandstenen diephuis van vier traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw, gerestaureerd in 1893. Voorgevel met in- en uitgezwenkte top. De vroegere kruiskozijnen zijn vervangen door rechthoekige vensters en verlaagd, wet te merken is aan de doorlopende dorpels. De gekoppelde vensters worden overspannen met een waterlijst. De geveltop met twee gekoppelde vensters bestaat uit twee delen. De begrenzende platte banden (thans gecementeerd) van het eerste deel vertonen in het midden een horizontaal gedeelte en lopen uit in voluten. Boven de kroonlijst verheft zich het tweede deel; een gewijzigde klokgevel met gebogen lijst afgedekt en voorzien van een geblinde oculus. Op de hoek: beeld van een leeuw op sokkel. Houten winkelpui uit de 19de eeuw.

Zijgevel: lijstgevel van drie traveeën. Rechthoekige deur met ontlastingsboog in de eerste travee. De middeltravee loopt uit in een getrapt dakvenster. Rechthoekige vlak omlijste vensters. Sporen van vroegere travee in de ontlastingsbogen.

Achterhuis van twee bouwlagen met een zadeldak (pannen) haaks op het eerste dak. Trapgevel van twee traveeën in bak- en zandsteen met kruiskozijnen en bolkozijn in de geveltop. Zijgevel uitziend op het water. Drie traveeën van rechthoekige vensters in een gecementeerde omlijsting en voorzien van gecementeerde platte banden in het verlengde van de dorpels. Overkragende verdieping op tudorbogen. Vlakke hoekpilasters lijnen de gevel af.

  • VAN WERVEKE A. 1893: Vieilles maisons à Gand et bâtiments, Volksbelang 29 juli.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis De Rooden Leeuw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25333 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.