erfgoedobject

Laatclassicistisch hoekhuis

bouwkundig element
ID
25339
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25339

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch hoekhuis met vijf traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), gevel van 1795, aangepast in de loop van de 19de eeuw. Bepleisterde voorgevel met imitatiebanden; dubbelhuisopstand. Middenrisaliet van één travee, bevattend op de begane grond een rechthoekige deur met versiering van half pilasters en bekronende druiplijst; op de tweede bouwlaag een deurvenster met balustrade en een markerend driehoekig fronton. Rechthoekige vensters voorzien van lekdrempels en een cordon die de onderdorpels verbindt op de derde bouwlaag. Gelede architraaf en gekorniste kroonlijst op klossen.

Blinde zijgevel van baksteen met een garagepoort en een groot getralied rondboogvenster.

Aanbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) voorzien van twee getrapte dakvensters; verschillende elementen wijzen op een oudere constructie: sporen van vensters en deuren. Schouw met gotische blindnissen.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 178, 25.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatclassicistisch hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25339 (Geraadpleegd op )