Klooster der Grijze Zusters

Beschrijving

Zogenaamd "Klooster der Grijze Zusters", ook Zusters van Sint-Vincentius à Paulo genoemd, sinds einde 19de eeuw hier gevestigd toen het klooster in de Gouvernementstraat afgebroken werd. Heden school. Sober neogotisch gebouw van twaalf traveeën met drie bouwlagen gemarkeerd door twee, met hoekblokken afgelijnde zijrisalieten met bekronende punt- en trapgevel, onder zadeldak (leien, nok evenwijdig met de straat) met dakkapellen, op de gevel gedateerd "ANNO 1886".

Bak- en hardstenen gevel op plint van breuksteen, door puilijst en speklagen horizontaal geleed en geritmeerd door kruiskozijnen. Centrale korfboogdeur met bekronende druiplijst en rondboognis met heiligenbeeld, ingeschreven in een puntgeveltje met bekronend kruis. Decoratieve muurankers.

Meer uitgewerkt rechter zijrisaliet; rondboogdeur met bekronende druiplijst en kleine nis met boogfries afgelijnde trapgevel met overhoekse pinakels en bekronende bolornamenten.

Binnenplaats en twee haaks geplaatste vleugels: westvleugel van achttien traveeën met twee bouwlagen en zadeldak (leien) met dakkapellen en getrapt dakvenster. Ooostvleugel met neogotische kapel uit einde 19de eeuw.