erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25362
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25362

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zelfde geveltype als nummer 7: rijhuis met drie traveeën, drie bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, afgedekt met een zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 17de eeuw. Vroeger bepleisterd, thans gedecapeerd: baksteenbouw verwerkt met zandsteen voor de platte banden rondom de vensters, voor de doorlopende dorpels en de ontlastingsbogen, met later opgevulde boogvelden. Rechthoekige vensters zijn verlaagd en waren in de oorspronkelijke staat vermoedelijk voorzien van kruiskozijnen. De geveltop is begrensd door twee voluten gescheiden door een dekplaatje. Wellicht was de gevel bekroond met een fronton. Gewijzigde begane grond.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25362 (Geraadpleegd op 23-06-2021)