erfgoedobject

Burgerhuis Cleen Paradijs of Clein Paradijs

bouwkundig element
ID
25367
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25367

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis met vijf traveeën, twee bouwlagen en zadeldak (leien) met dakvenster en twee dakkapellen; voorgevel door stenen cijfers onder de kroonlijst gedateerd 1699. Traditionele barokarchitectuur. Bak- en zandsteenbouw gerestaureerd met Franse kalkzandsteen. De rijker uitgewerkte bel-etage, gemarkeerd door midden- en hoekrisalieten in een geprofileerde omlijsting met oren, en de plastische versiering van de borstwering contrasteert met de vlak gehouden begane grond. Vernieuwde benedenvensters voorzien van een bovenlicht met middenstijl. De kruiskozijnen op de bovenverdieping zijn voorzien van ramen met roedeverdeling. Middenrisaliet geaccentueerd door deurvenster met balustrade op voluutconsoles, tussendorpel rustend op consoles en een bekronend driehoekig fronton; de hoekrisalieten zijn afgelijnd door een kroonlijst. De borstwering is alternerend verfraaid met festoen en vlakke panelen. Rechthoekige deur met bovendorpel op consoles en bovenlicht met middenstijl. Het dakvenster met uitgewerkte flankerende vleugelstukken is bekroond met een driehoekig fronton met siervaas. Zijtrapgevels.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis Cleen Paradijs of Clein Paradijs [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25367 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.