erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
25369
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25369

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aanbouwsel (oorspronkelijk een afzonderlijke woning) in aangepaste stijl: lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen daterend uit de 16de eeuw, aangepast in de loop van de 20ste eeuw. Baksteenbouw in combinatie met zandsteen (en restauratiesteen). Overstekende rondbogen met gebogen hanenkam boven de begane grond. Rechthoekige vensters, die op de tweede verdieping (voorzien van muurankers met kram en krul) het ritme van deze van de trapgevel volgen; ontlastingsbogen op de derde bouwlaag. Onder- en bovendorpels verbonden door waterlijsten. Paneelversiering op de borstwering. Groot winkelraam op de begane grond.

  • STEYAERT J.J. 1857: Volledige beschrijving van Gent, Gent, 108.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25369 (Geraadpleegd op )