erfgoedobject

Burgerhuis met klokgevel

bouwkundig element
ID
25379
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25379

Juridische gevolgen

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis en stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Klokgevel met zes traveeën, en twee bouwlagen volgens de bouwaanvraag te dateren 1714. Gekoppelde kruiskozijnen omlijst met platte banden. Twee deurvensters met 19de-eeuwse leuning in de middentravee. De bovendorpels zijn gemarkeerd door een waterlijst. Borstweringen versierd met spiegels waarvan twee verrijkt zijn met historiserende reliëfs. Eveneens spiegels in de zwikken tussen de zoldervensters en de banden die de geveltop begrenzen en uitlopen op een postament. Gebogen, bekronend fronton op hoofdgestel. Van de drie siervazen op sokkel die de geveltop markeerden is slechts de linker bewaard. Begane grond omgebouwd tot moderne winkelpui.

  • Stadsarchief Gent, Oud Archief, reeks 535, bundel 189, nummer 2.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis met klokgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25379 (Geraadpleegd op 16-06-2021)