erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
25386
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25386

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Bepleisterd hoekhuis van drie bouwlagen met zadeldak uit het eerste kwart van de 19de eeuw. Gevel van twee traveeën uitziend op de Leie, verticaal belijnd door hoekbanden. Twee rondboogvensters met booglijst op imposten. Onversierd fries op de borstwering. Twee rechthoekige vensters op de tweede bouwlaag De gevel eindigt in een tuitgevel voorzien van een rondboogvormig tweelicht.

Zijgevel van vier en drie traveeën eveneens met rondboogvensters op de tweede bouwlaag. Fries versierd met gietijzeren ornament: centraal hoofdje omringd door bled en rankwerk. Winkelpuien uit de eerste helft van de 20ste eeuw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25386 (Geraadpleegd op 24-06-2021)