Hoekhuis

Straat Meerseniersstraat

• Adrescontrole Gent (adrescontroles: 25-09-2007 - 25-09-2007).
  • Inventarisatie Gent (geografische inventarisatie: 01-01-1976 - 31-12-1983).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Hoekhuis

is deel van de bescherming als monument Molens Goethals

Beschrijving

Nummer 12. Hoekhuis met drie bouwlagen afgedekt met een afgesnuit zadeldak (pannen). Drie traveeën brede voorgevel op de luifel boven de pui gedateerd 1712. Gecementeerde, verlaagde en aangepaste tuitgevel met rechthoekige vensters. Middentravee tussen uitspringende vlakke penanten die als booglijst om het halfrond zoldervenster lopen. 20ste-eeuwse winkelpui. Zijgevel, aan de kant van de Leie, van drie traveeën. Oudere gevelordonnantie (17de eeuw) dan voorgevel. Baksteen gecombineerd met zandsteen voor de onderbouw en speklagen in het verlengde van de dorpels. Kelderverdieping met deur. Fel overkragende bovenbouw op korfbogen rustend op getrapte consoles van natuursteen. Kruiskozijnen verbouwd tot rechthoekige vensters waarvan enkele werden verlaagd en voorzien van lekdrempels en op de uiterste travee van de begane grond voorzien van rolluikkasten en ijzeren leuningen. Twee puntdakvensters met schouderstukken.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke