erfgoedobject

Burgerhuis Goethals

bouwkundig element
ID
25401
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25401

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Goethals
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Voorheen huis zogenaamd "Goethals", naar de familie Goethals waarvan verschillende leden dit huis van einde 18de eeuw tot midden 19de eeuw bewoond hebben, waaronder kanunnik A.K. Goethals die tijdens de Franse overheersing aan de kerkvervolging ontsnapte. Ook vermeld als het zogenaamd "Borluutsteen" of "Zwarte of Grote Moor".

Breedhuis van elf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (pannen); kern uit de 16de eeuw thans nog herkenbaar aan de wenteltrap van de traptoren waarvan het bovenste gedeelte met de uitkijktoren in de eerste helft van de 20ste eeuw werd afgebroken; midden op het dak bevond zich namelijk een vierkante uitkijktoren opgetrokken van bak- en zandsteen, met plat dak en hekbekroning; hij telde twee geledingen gemarkeerd door waterlijsten en was voorzien van kruis- en bolkozijnen als vensters; tegen de voorzijde van deze uitkijktoren was een polygonale traptoren gebouwd waarvan enkel de trap bewaard bleef. Voorgevel thans een bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel (19de eeuw) met rechthoekige vensters, beluikt op de benedenverdieping; gelede architraaf, fries met halfronde radvensters en aflijnende kroonlijst. Korfboogvormige deur (circa 1760) gevat in geprofileerde omlijsting met neuten, versierde sluitsteen en afgedekt met rechte druiplijst met kleine rocailles in de zwikken; gestrekte houten tussendorpel en bovenlicht met waaier. Twee rechthoekige deuren toegevoegd in de 19de eeuw respectievelijk in vijfde en tiende travee.

Mobilair: twee parallelle gangen aan weerszij van de wenteltrap met tongewelven beschilderd met imitatie caissons.

  • BERGMANS P. en HEINS A. 1913: Album du Vieux Gand, Brussel, plaat XXXVI.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K. & VERBEECK M. met medewerking van LINTERS A. & DAMBRE-VAN TYGHEM F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4na, Brussel - Gent.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis Goethals [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25401 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.