erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
25441
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25441

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

19de-eeuws rijhuis van twee traveeën en drie bouwlagen met verschillende bouwhoogte onder een pseudo-mansardedak (leien) met dakkapel. Bepleisterde lijstgevel op arduinen plint met een brede, vooruitspringende travee versierd met imitatiebanden op de eerste twee bouwlagen en een verhoogde begane grond en op ijzeren kraagstukken hoekige loggia met bekronend balkonhek van de deurvensters op de bovenste verdieping. De hoger opgetrokken, smallere deurtravee bevat achtereenvolgens een rechthoekige deur, een loggia op consoles, een deurvenster bekroond met kroonlijst op consoles en tenslotte een venster in geprofileerde omlijsting met versierde drempel.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25441 (Geraadpleegd op 12-06-2021)