erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 25446   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25446

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Lodewijk XV-getint burgerhuis met drie traveeën, drie bouwlagen en zadeldak (Vlaamse pannen), uit het derde kwart van de 18de eeuw. Bepleisterd voorgevelparement op arduinen plint. Licht getoogde vensters gevat in een omlijsting van verticaal doorlopende platte banden. Op de tweede bouwlaag voorzien van rolluikkasten. Gekornist hoofdgestel gedragen door twee rocailleconsoles en bekroond met een gebogen fronton ter hoogte van de middentravee. Spiegelboogdeur in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop op neuten, voorzien van imposten en sluitsteen, en ingeschreven in een geblokte omlijsting; bekronende gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden; schelpmotieven in de zwikken; waaier van gesmeed ijzer.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25446 (Geraadpleegd op 21-09-2020)