erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID: 25461   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25461

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Bepleisterd en beschilderd hoekhuis met drie bouwlagen en mansardedak (kunstleien) met een dakkapel; voorgevel met enkelhuisopstand uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Drie traveeƫn breed, verwerkt met arduin voor de sokkel met keldervensters, consoles en cordon. Steekboogdeur en -vensters voorzien van doorlopende onderdorpels op consoles op de begane grond, versierd met imitatiebanden. Rechthoekige vensters met geprofileerde omlijsting op de tweede bouwlaag, boven de verdiepte borstwering, bekroond met een druiplijst op consoles en op de derde bouwlaag voorzien van oren en sluitsteen. Geaccentueerde middeltravee door een houten loggia op arduinen consoles, met bekronend gietijzeren balkonhek voor het deurvenster met bekronend driehoekig fronton op de derde bouwlaag. Gevelbekroning door middel van gelede architraaf, fries met panelen en kroonlijst met tandlijst op gepaarde consoles.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. & Dambre-Van Tyghem F. 1976: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 4NA, Brussel - Gent.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1976


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/25461 (Geraadpleegd op 21-09-2020)